Overzicht soorten bescherming

Overzicht soorten bescherming

Het aantal mensen dat kleine vuurwapens aankoopt is de laatste tien jaar sterk gestegen. De meeste mensen kopen wapens om zichzelf te beschermen tegen een dreigende aanval. Zij lopen echter nog steeds gevaar, tenzij ze beslissen om zichzelf te beschermen met ballistische beschermende kleding. Andere soorten vesten bieden bescherming tegen priemen, messen en andere scherpe voorwerpen.

Globaal gezien heeft elk land zijn eigen minimum standaarden voor kogelwerende en steekwerende vesten. Toch worden de standaarden van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk in veel landen toegepast. Het Nationale Instituut voor Justitie (NIJ) in de Verenigde Staten is verantwoordelijk voor het controleren van de productie en verkoop van beschermende vesten. CAST (Centre for Applied Sciences and Technology) is ook verantwoordelijk voor het reguleren van de verkoop en productie van beschermende vesten. CAST en NIJ werken samen voor de CAST steekwerende standaarden, terwijl NIJ problemen aanpakt die te maken hebben met ballistische aanvallen.

Ballistische gevaren

Gevaren veroorzaakt door kogels met hoge en lage snelheid worden aangeduid als ballistische gevaren. Tot op de dag van vandaag werden er verschillende soorten beschermende vesten ontwikkeld om bescherming te bieden tegen ballistische gevaren. Niet alle ballistische vesten zijn echter allemaal even veilig. Dit betekent dat u voorzichtig moet zijn wanneer u een kogelvrij vest aanschaft, zodat u een vest verkrijgt dat u volledig beschermt.

Ballistische bescherming kan worden onderverdeeld in niveau II, IIIa en IV. Niveau II en IIa zijn ontworpen om minimale bescherming te bieden tegen de meeste vuurwapens, inclusief 9mm.359 magnum en 9mm.44 magnum vuurwapens. Niveau IV kogelvrije vesten zijn daarentegen ontworpen om bescherming te bieden tegen zware vuurwapens en kogels met hoge snelheid. Deze vesten worden meestal gebruikt door tactische politieteams en het leger. De vesten hebben de capaciteit om kogels van geweren en machinegeweren af te weren.

Kogelwerende aramide vesten worden gebruikt voor niveau II en IIIa bescherming, terwijl harde ballistische panelen gebruikt worden voor niveau IV bescherming. De harde panelen worden vervaardigd uit heel harde materialen, zoals Dyneema Composite Fabric polyethyleen of bepaalde keramische materialen. Als u overweegt om een kogelwerend vest aan te schaffen, moet u een vest selecteren die u beschermt tegen de bedreigingen waarmee u te maken krijgt. Het is niet nodig om een Level IV vest aan te schaffen als u zich niet in een oorlogssituatie bevindt en Levels II en IIIa bescherming zullen u niet helpen wanneer dat wel het geval is. Personen die beschermd moeten worden met kogelwerende vesten zijn soldaten, lijfwachten en veiligheidspersoneel die overheids- en andere openbare gebouwen beschermen, bijvoorbeeld luchthavens.

Steekgevaren

Potentiële gevaren veroorzaakt door scherpe voorwerpen en projectielen worden aangeduid als steekgevaren. Deze voorwerpen zijn bijvoorbeeld lange spijkers, naalden, veiligheidsspelden en ijspriemen. Scherpe voorwerpen kunnen bijna alle stoffen gemakkelijk penetreren door de kleine gaten tussen de stofdraden in. Om beter beschermd te zijn tegen scherpe voorwerpen zijn steekwerende vesten ontwikkeld om aanvallen door scherpe voorwerpen af te kunnen weren.


Het meest gebruikte materiaal in de productie van steekwerende vesten is aramide. Het kan hoge temperaturen weerstaan en ook scherpe voorwerpen stoppen wanneer de aanvaller veel kracht gebruikt. Steekwerende vesten worden meestal gebruikt in gevangenissen. Om volledig beschermd te zijn, moeten gevangenisbewakers een steekwerend vest dragen voordat zij cellen betreden. Het is nodig om gevangenisbewakers te beschermen omdat veel gevangenissen te maken hebben met verboden wapenbezit.

Messteken
Gevaren veroorzaakt door personen met scherpe voorwerpen zoals messen en gebroken glas vallen onder messteken. Volgens de richtlijnen van de NIJ en CAST, vallen messteken onder niveau II of III. Niveau III aanvallen zijn gevaarlijker en uitgevoerd door aanvallen met meer kracht of energie dan niveau II. In tegenstelling tot priemen, kunnen messen gemakkelijk stoffen penetreren door de stofdraden. Dit betekent dat u nog steeds gewond kunt raken, zelfs tijdens het dragen van steekwerende vesten. Steekwerende vesten zijn geschikt voor locaties zoals nachtclubs, waar aanvallers gemakkelijk flessen kunnen breken om als wapen te gebruiken.